Обвиниха бивша кметица и министър за водната криза в Перник

27/04/2021 14:26 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Спецпрокуратурата обвини двама за източването на ясовир "Струдена" и последвалата водна криза в Перник и населените места.

Нанесените щети са за близо 2 000 000 лева. Липсващата вода е 1 025 303 кубика. Тя е изпозвана незаконно за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ на бизнесмена Христо Ковачки.

Временно изпълняваща длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в язовир "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Втори обвиняем и бившият екологичен министър Нено Димов. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност на Ковачева и Димов, съобщиха от Специализираната прокуратура.

В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир Студена, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник“.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook