Обвиниха търговец за субсидия в размер на 278 331 лева

16/11/2021 17:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Обвиниха управител на търговско дружество, злоупотреби със субсидии от ЕС. Окръжна прокуратура - Благоевград предаде на съд Никола Х. за извършено от него престъпление по чл. 248 от НК.

Обвиняемият е собственик на дружество с основна дейност производство и продажба на земеделска продукция. Той изрично през ДФ "Земеделие" неверни сведения за налични земеделски площи, за да получи субсидия в размер на 278 331 лева.

В хода на образуваното досъдебно производство е била изготвена техническа експертиза. Според заключението на вещото лице, освен липса на регистрирано правно основание за ползването на заявените за подпомагане 31 брой имоти, те попадат предимно във физически блокове с начин на трайно ползване – области с бедна растителност, храсти и затревени територии, голи и ерозирали терени, пасища, мери и ливади. В по-голямата си част те не били поддържани в добро състояние.

На 30 май 2019 година бил подписан договор за наем на недвижим имот с площ от 8081 декара между управляваното от обвиняемия дружество и Рилска Света обител, община Рила. Наемателят го регистрирал в Общинска служба „Земеделие“.

Няколко седмици по-късно лично посетил сградата на ОС „Земеделие“ в село Струмяни и подал Заявление за подпомагане 2019 г. – форма за ЕТ/юридически лица. В него вписал кандидатстване по няколко схеми и мерки за подпомагане, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет на България. Попълнил и подписал всички изискуеми декларации, удостоверяващи ползването на земеделска земя на валидно правно основание. Посочил, че я обработва и поддържа в добро земеделско и екологично състояние, отговарящо на изискванията за подпомагане.

С подадените документи  заявил 31 блока на земеделско стопанство с обща площ от 663 декара, представляващи постоянно затревени площи, в района на общините Годеч, Ботевград, Своге, Божурище, Драгоман, Радомир и Перник. В действителност той нямал правно основание за ползването им и били извън допустимия за подпомагане слой.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook