Ограничават вота на карантинирани избиратели

23/09/2022 15:03 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Няма да има подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни на предстоящите избори.

От ЦИК се оправдават, че обявена извънредна епидемична обстановка няма. Заразените ще могат да гласуват в подвижни урни, заедно с хора с трайни увреждания.

Кметовете на общините, в зависимост от броя на подадените заявления, определят със заповед времето за гласуване с подвижна избирателна кутия, като в рамките на изборния ден определят началото и края на гласуване на избирателите с трайни увреждания, време за окомплектоване на членовете с предпазни облекла, както и времето за гласуване на поставените под карантина и задължителна изолация.

Поставени под задължителна карантина или задължителна изолация подават заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия до кмета – в периода от 26 септември до изборния ден включително. То се подава по един от следните начини: саморъчно подписано от пълномощник, по пощата, по факс, по електронен път през интернет страницата на общината.

Членовете на подвижната секционна избирателна комисия, в която са гласували и избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, получават като допълнително възнаграждение 50% от определеното.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook