Огънят над Струмяни изпепелява 10 километра площ за десетина минути

30/07/2024 17:09 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Пожарът в Малешевска планина се движи застрашително бързо. За десетина минути обхваща приблизително 10 километра площ, предпупредиха от ЮЗДП-Благоевград. В района на Струмяни има много протипожарни автомобили, но реално с тях не може да се гаси. Пристигнали са огнеборци от Сандански, Петрич, Благоевград, Дупница и дори от столицата.

Очаква се облитане на френските самолети, които потушават пожара на българо гръцката граница - в планината Славянка. Ако и те не успеят да овладеят ситуацията, се готви евакуация на жителите в селата Цапарево, Гореме, Вракуповица и Кърпелево. Живеещите там са предимно възрастни хора и не може да се справят без организирана намеса. В най-близкото до огнището село - Кърпелево, баби и дядовци на 70-80 години, вече са напуснали домовете, съобщиха от Община-Струмяни.

Мащабът на кризата е огромен, поради което от община Струмяни отправят апел към всички граждани стриктно да спазват инструкциите на компетентните органи и да се съобразяват с всички разпоредби. Всички екипи работят на терен. Желаещите да се включат като доброволци, да се обръщат към противопожарните екипи, призоваха от кабинета на кмета Емил Илиев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook