Окръжен съд - Благоевград пусна трафикант на валута

04/05/2021 15:01 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Магистратите в Благоевград спасиха от екстрадиция в Испания 47-годишен трафикант на фалшиви пари.

Александър Т. е задържан по силата на Европейска заповед, издадена в края на миналата година от съда в Мадрит. По време на заседание в Окръжен съд - Благоевград е отказано изпълнение на международната заповед. Александър Т. е пуснат на свобода под парична гаранция в размер на 5000 лева.

Испанските власти го издирвали с цел наказателно преследване, като е обвинен в участие в престъпна организация за фалшиви евро и изпиране на пари. Съдът в Благоевград обаче реши, че столичанинът не трябва да бъде екстрадиран, защото тук е осъден за същото престъпление от Специализирания наказателен съд, където получил 2 години услонолишаване от свобода.

По делото за Европейската заповед за арест в Благоевград, представителят на прокуратурата е настоял Александър да бъде предаден на съдебните власти на Кралство Испания. Съдът обаче е категоричен, че за същото престъпление той е осъден тук.

В ЕЗА се посочва, че Александър е участвал активно в престъпна организация, занимаваща се с подправяне и разпространение на фалшиви пари - главно главно банкноти от 500 евро, продажба на стоки, получени в резултат от разпространението на фалшиви пари и пране на получените капитали, пише 24 часа. Аферата с Александър Т. е от лятото на 2017 година. В Пазарджик пък били арестувани други участници в престъпната група.

В хода на операцията били задържани деветима души в Испания. До масовите арести се стигна след като на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро, спипали 46-годишният Красимир Н., който бил куриер на валутните трафиканти.

В София Красимир се канел да вземе полет към Испания и в себе си носил фалшиви банкноти, които да предаде на шефа на организацията. В съдебните документи е посочено, че е извършил три пътувания със самолет от България до Валенсия през юни, юли и август 2017 г. Известно е, че в първия случай са били 15 000 фалшиви евро, втория път 30 000, третия път още 30 000 фалшиви евро.

Последният етап от схемата бил изпирането на парите от печалбите, получени от продажбата на купените с фалшивите банкноти артикули. Това ставало с изпращане на парите в брой чрез фирми за парични преводи. Като изпращачи и получатели фигурирали трети лица с цел да не се оставят следи. Сумите, изпращани в България, не надвишавали 1000 евро за всяка пратка с цел фирмите за изпращане на пари да не уведомяват службата за зашита срещу изпирането на пари.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook