Опасен сняг в планините, критични райони около реките в област Благоевград

07/12/2021 16:36 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Планинската спасителна служба предупреди сноубордистите и туристите да се въздържат от излизане във високите части на планините. Времето в Рила и Пирин е облачно и мъгливо с умерен вятър по билата и минусови температури, но все още е относително топло за сезона. Вали мокър тежък сняг. Новонавалелия сняг е 15-20 см. Няма добра спойка с терена и в следствие на навяванията на места са възможни спонтанни свличания на снежни маси.

На откритите склонове над 2 400 метра надморска височина има опасност от образуване на снежни дъски. Все още няма добри условия за ски и сноуборд туризъм.

Междувременно областният управител на Благоевград Николай Шушков разпореди да се наблъдават ежечасно нивата на реките Места и Струма. С над 40 сантиметра са се покачили водите в районите на петричкото село Марино поле и край Хаджидимово. Нивата са далеч от критичните прагове, но все пак на места се доукрепват и дигите, особено в долното течение на река Места.

Задействан е областният план за реакция при бедствия и кризи за денонощно наблюдение на критичните участъци, особено тези, в които има и компрометирани диги. Значително е увеличен и обемът на язовирите “Студена” и “Стойковци”.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook