Разпределят депутатските мандати в Кюстендил

04/04/2023 17:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Партийните централи в Кюстендил очакват с нетърпение разпределянето на четирите места в новия парламент. Спорен е четвъртият народен избраник. Той може да се окаже втори за ГЕРБ. Сигурни към момента са местата на бившия вътрешен министър Христо Терзийски, на кандидатите от ПП и "Възраждане". БСП се надяват в НС да влезе лидерът им в региона Бойко Клечков. Коментира се дори, че ИТН може да имат представител от Кюстендил.

10 009 гласа правят един мандат за 10 МИР, сочат математическите изчисления. След изваждането на 1 826 гласували с "не подкрепям никого" и на 668 недействитeлни гласове с хартиената бюлетина действителните гласове в избирателния район са 40 036.

ГЕРБ е първа по резултат в страната с малко над 37%, може да получи и втори мандат в избирателния район. Ако това стане, то в парламента освен бившият вътрешен министър Христо Терзийски в НС влиза и дупничанката Радослава Чеканска, която има един мандат при управлението на ГЕРБ. И която има 2 822 преференциални гласа. Ако ГЕРБ вземе два мандата, за пръв път в Кюстендил БСП остава без мандат. Теоретично мандат може да получи ИТН, но това е малко вероятно. Разбира се, точното рапределение на мандатите ще се знае до четвъртък. Активисти на БСП от района обаче отсега коментират, че партийните дела в Кюстендил и в района са в упадък, а прогнозите за участието на БСП в местния вот наесен не са обнадеждаващи, предаде БНР. Припомняме, че преди години кюстендилци протестираха заради служебно назначен депутат от ДПС.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook