Оспорват концесионен договор на именит строител

02/12/2021 15:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Енергийният министър докладва за неизпълнение на концесионен договор, сключен с един от най-мощните предприемачи в Пиринско. 

"Условията за влизане в сила на концесионния договор за находище "Крушата-1" не са изпълнени и договорът не поражда правно действие", констатираха в Министерск съвет. Какви действия ще се предприемат спрямо стстроителния бос от Гоцеделчевско Руен Кирев, към момента не се съобщават.

Находище "Крушата-1", от което се добиват инертни материали, е разположено в землището на гоцеделчевското село Мосомище. Концесионният договор за добив на пясък от него за срок от 35 години е сключен с една от 14-те фирми на Руен Кирев - „РИД“, на 15 ноември 2012 година.

В решението на МС тогава са определени следните условия за влизане в сила на договора: наличие на влязло в сила решение по ОВОС и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони, както и предоставяне на банкова гаранция. Към момента тези условия не са били изпълнени. Изненадващо през месец май тази година, МОСВ излезе с решение, че част от концесионна площ от 327 декара, попада в защитени от закона зони. Последва забрана за добив на пясък от алувиалните отложения на река Места, тъй като дейността на фирмата е недопустима.

Според графика в концесионния договор на Кирев той трябвало да добива 15 000-20 000 кубика пясъци и чакъли годишно. След тазгодишното му искане да продължи разработката на терена, МОСВ обаче установи с 9 години закъснение, че част от определената концесионна площ попада в самата река Места от вливането на Канина до вливането на река Мътница, а през друг участък минавал главният напоителен канал на „Напоителни системи” – Гоце Делчев.

Междувременно терените били включени в защитена зона „Места”, в резултат на което има сериозна опасност от влошаване състоянието на реката и разрушаване на поливните канали.

Руен Кирев започна да строи неотдавна нов бетонов център, който е с капацитет 100 м3/час, като ползва водите на река Места, за които Кирев има разрешително за водовземане от 2008 година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook