Оставиха само хора на огнищата в Рила

25/08/2024 13:05 0 Коментирай

Още един пожар се е активирал в Рила планина. Огънят е пламнал над под язовир "Калин", над дупнишкото село Пастра. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Кюстендил информираха, че огнището, потушено преди дни, се е разгоряло отново. Смятат, че причината е мълния. местните жители обаче изказват мнения в социалните мрежи, че някой плаща на подпалвачи.

Към момента е обхванал около 150 декара в алпийската част. Мястото е недостъпно за противопожарни автомобили. На място са само горски служители и доста доброволци от района. Гаси се на ръка.

Няма да се изпрати въздушна помощ заради задимените участъци. От МВР отказват да пратят хеликоптери. Пътят към Пастра е временно затворен.

Разраства се пожарът под Черни връх. Ситуиран е щаб в село Баланица. С огъня се борят 100 пожарникари, лесничеи и доброволци. Засега държавните институции извършват единствено анализ на обстановката. Гаси се с дрон, който обаче има възможност да излива само по 20 литра вода на курс. Според директора на НП "Рила" Красимир Андонов са изпепелени над 40 декара горски площи и иглолистни насаждения. Има опасност заради вятъра да прехвърли билото и да премине в посока Дупница.

 

.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook