Осъдиха бивш енергиен министър за мината в Бобов дол

01/08/2020 12:14 0 Коментирай
Снимка бтв Снимка: бтв

Специализираният наказателен съд призна за виновен бивш енергиен министър за фалита на Бобовдолската мина. Магистратите наложиха 2 години лишаване от свобода на Румен Овчаров. Той обаче няма да лежи в затвора, тъй като присъдата е условна, с 3-годишен изпитателен срок.

Овчаров е признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на “Мини Бобов дол” нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ . От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344 лева.

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, при условията на пряко договаряне.

Припомняме, делото срещу Овчаров започна след две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на „Мини Бобов дол“ ЕАД. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване.

През този период Овчаров нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook