Осъдиха Община - Благоевград

01/10/2021 15:11 0 Коментирай

Санкционираха с 20 000 лева Общинската администрация в Благоевград. Окръжен съд присъди сумата на пропаднала в необезопасена шахта жена.

Паричното обезщетение е заради претърпените от нея болки и страдания при падането в района на булевардите "Александър Стамболийски" и "Димитър Солунски".

Община Благоевград е осъдена да заплати и сумата от 175 лева, представляваща обезщетение за причинените на ищцата вследствие на същия инцидент имуществени вреди.

Окръжният съд е отхвърлил предявения иск за присъждане на обезщетение за неимуществените вреди за разликата между присъдените 20 000 лева и претендираните 30 000 лева.

В съдебния акт е отхвърлено като неоснователно оплакването на ответника, че за поддръжката на тази шахта отговаря водоснабдителното дружество. Съдът приема, че като елемент от парка Община Благоевград е длъжна да осигури и поддържа шахтата така, че тя да е безопасна за преминаващите оттам граждани. 

"В случая не може да се очаква ищцата да знае за състоянието на шахтата и да я заобиколи. Без значение е дали ищцата е минавала често оттам и дали е знаела, че капакът на шахтата липсва. На гражданите не може да се вмени в задължение да знаят и помнят къде в града шахтите не са обезопасени и още по-малко може да им се вмени във вина, че не са се опазили от пропадане в тях" се сочи в решението на съда.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook