Отказаха да детронират кмет, натопен от предшественик

22/02/2024 09:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Отказаха за прекратят предсрочно мандата на кмет, натопен пред ОИК от предшественика му на поста за конфликт на интереси.

Членовете на комисията, провера местните избори в Бобошево, гласува с мнозинство в полза на Стефан Тачев, който успя да пребори опонента Крум Марнов от БСП. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Административен съд - Кюстендил, сочат от ОИК-Бобошево.

Публикуваме част от решението, взето на извънредно заседание: "В кръга на правомощията си ОИК- Бобошево извърши проверка за наличие на обстоятелства за несъвместимост на кмета на община Бобошево и разгледа събраните относими доказателства във връзка с изложените в Сигнал с вх. № 174/24.01.2024 г. искания. Съгласно изискването на чл. 41 ал.1 ЗМСМА кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Съгласно нормата на чл. 41 ал.3 ЗМСМА положилите клетва като кметовете на общини разполагат с едномесечен срок да предприемат необходимите стъпки за прекратяване на дейността и/или за освобождаването си от заеманата длъжност, когато при избирането си за кмет заемат такава длъжност или осъществяват дейност по горната алинея. Срокът тече от полагането на клетвата. Лицата уведомяват писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. Във връзка с горното ОИК Бобошево следва да установи има ли извършено нарушение от Стефан Борисов Тачев, в разрез с нормата на чл. 41 ал.1 ЗМСМА, в срока на мандата му като кмет на община и има ли предприети в законовоопределения срок на чл. 41 ал. 3 ЗМСМА стъпки за прекратяване на тази дейност, за което писмено са уведомени председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. В този смисъл ОИК като административен орган следва да събере и разгледа всички относими факти, като ги съотнесе с хипотезите на приложимите законови норми".

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook