Отмениха санкции, налагани от директора на ДФ "Земеделие"

06/04/2021 15:33 0 Коментирай

5-членен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции за нарушения на бенефициенти по Програма за развитие на селските райони.

Причината е, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие", утвърдил методиката не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава такива нормативни административни актове. Липсата на законово определена компетентност за издаването на даден нормативен акт прави същия нищожен. Само законът може да оправомощи даден орган в държавата да издаде нормативен акт.

3аконодателят е този, който преценя необходимостта от правна регламентация с подзаконов нормативен акт, т.е. степента на правна абстракция на нормите, той определя коя материя трябва да бъде регламентирана на подзаконово ниво и кой е органът, който да стори това“, пише в решението на ВАС.

Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник. С решението по административно дело № 9034 от 2021 г. касационната инстанция остави в сила решението на тричленен състав на ВАС по административ
но дело № 9424/2019 г. от юни миналата година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook