Отнемат 41 475 лева от общински съветник в Благоевград

28/07/2022 11:49 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

КПКОНПИ предприема действия за конфискуване на пари заради конфликт на интереси, доказан за благоевградски общински съветник.

В полза на държавата се отнемат 41 375 лева от най-възрастния парламентарист в Благоевград Христо Ковачки.

Както подробно информирахме, Върховен административен съд потвърди наложената от Антикорупционната комисия санкция спрямо хотелиера и арендатор на минералната баня в града, която по документи се води на сестра му Роза Цонева.

ВАС прие, че съветникът е гласувал решение на ОбС-Благоевград на 13 ноември 2020 година, с което се намалява размера на концесионните плащания с 30 процента на наемателите на общински имоти за срок от 9 месеца, а впоследствие гласува и за приемането на друго решение на Общинския съвет, с което се освобождават от плащания на концесионни вноски ползвателите на два общински имота за период за една година.

Облагодетелствано е дружество на свързано с него лице – неговата сестра. Към датите на провеждане на заседанията, е съществувал сключен концесионен договор за търговска и други стопански дейности за срок от 25 години между Общината и дружеството с едноличен собственик и управител сестрата на Ковачки. На общинския съветник са наложени глоби и е постановено отнемане в полза на държавата на сума в общ размер на 41 375 лева, сочат от КПКОНПИ.

Предстои гласуване в ОИК-Благоевград за прекратяване предсрочно на мандата на Христо Ковачки в ОбС. Поради конфликт на интереси преди три седмици бе детронирана червената съветничка Гергана Янчев. Утре на нейно място след клетва застава Николай Бачев, който е футболен съдия и организатор в благоевградския зоопарк.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook