Отново проблем с Причкаповите ливади в Благоевград

29/05/2023 16:23 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Собственик на терен в тревните площи на площад "Георги Измирлиев" го загради с ленти и разкопа за частна градинка. Преди години на така наречените "Причкапови ливади" имаше корени домати и палатка на частника Мирослав Иванов. Проблемът е повече от 31 години.

Във връзка с постъпили множество запитвания и сигнали относно заградения имот на площада, общинарите в града официално потвърдиха, че теренът е частна собственост. За същия няма одобрени инвестиционни проекти, няма и издадено разрешение за строеж. Към момента от страна на Община Благоевград не са установени нарушения, тъй като поставянето на ограничителни ленти, определящи границите на имота, само по себе си не представлява строителна дейност. "Община Благоевград ще продължи да следи за недопускане на нередности от собствениците на терена. По време на сесия на Общински съвет не бе одобрено искането на притежателя на имота за завишаване на Коефициент на интензивност и плътност на застрояване. Решението е заложено за повторно разглеждане на заседание на общински съвет на 31 май, съобщиха от кабинета на кмета Илко Стоянов.

Припомняме, че собственикът Мирослав Иванов говори неотдавна пред общинските съветници по казуса с имота му, който е възстановен преди 31 години. Последва обаче отказ на Общината да предаде собствеността му и заведено дело това е направено от съдия-изпълнител.

„Осъдихме Общината за пропуснати ползи в размер на 168 000 лева, които платиха нашите съграждани – данъкоплатците. После осъдихме Общината и за отказ да поставим временен обект, но не заведохме дело за  обезщетение, защото не искахме съгражданите ни отново да плащат за грешките на управниците“, каза Мирослав Иванов и припомни, че със заповед на кмета от 2000 година е приет кадастрален, застроителен и регулационен план на целия квартал.

"До 2017 година ние не можахме да се възползваме от приложената регулация, защото ни беше отказвано издаването на документи, скици, или ни се издаваха такива с невярно съдържание, за което бяхме принудени да водим поредица от съдебни дела. След като регулацията се приложи, пък започнаха откази на постъпките ни да застроим имота. Сега за първи път получаваме възможност от Общината да приложим застрояване на имота с удовлетворяващи ни параметри, които дори и в този вариант са по-ниски от тези на останалите имоти в квартала. Нашето желание е да построим красива сграда, модерна сграда, защо не и емблематична за града, мястото ни задължава – всеки, който дойде в града ни, минава оттам. От вашето решение зависи това да се случи“, коментира в ОбС Мирослав Иванов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook