Отпускат пари за саниране, водни и пътни проекти

23/03/2022 14:37 0 Коментирай

МРРБ обеща да насочи 500 000 000 лева за пътни и водни проекти в общините. Това обяви кметът на Петрич Димитър Бръчков, който е присъствал на среща с регионалния министър Гроздан Караджов.

"Сред обсъдените въпроси в контекста на бъдещия Фонд за общински инвестиции бяха подкрепата за общински пътища и ВиК проекти и набирането на информация от общините за публичните сгради - обект на бъдещо финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Бъдещият Фонд за общински инвестиции с ресурс от 1 мимиард лева от от държавния бюджет е структуриран в Програма с работно наименование „Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен подбор", обясни Бръчков.

"Основната му цел е да бъде в помощ на общинските администрации, като финансира подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти, насочени към трайно подобряване на общинската инфраструктура. В направление В и К проекти и финансиране на общински пътища стана ясно, че МРРБ ще разполага с бюджет от 500 милиона лева за капиталови инвестиции, съгласно приетия държавен бюджет. Намеренията са, в рамките му с 250 милиона лева да се подкрепят пътни проекти и с още толкова ВиК проекти", заяви петричкият кмет.

МРРБ стартира и подготовката на бъдещата Програма „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“. Предвижда се всички общини в страната да имат достъп до ресурса от плана, но първо трябва да направят „инвентаризация“ на обществения сграден фонд, който се намира на тяхна територия. Предстои МРРБ да разработи насоки за кандидатстване и критерии за приоритизиране на обектите. На срещата беше договорено също да стартират експертни разговори между МРРБ и НСОРБ по темата за финансовата децентрализация.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook