Отпуснаха 30 милиона лева за енергийни компенсации

23/04/2024 17:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Служебното правителство отпусна финансови компенсации за електроенергия.

30 милиона лева се разпределят между детски ясли и градини, училища, спортни школи, читалища, молитвени домове, храмове и манастири за периода от 1 януари до 30 юни, съобщиха от пресцентъра на МС.

Решението за подпомагане на част от небитовите потребители на ток бе взето с приемането на Закона за държавния бюджет за 2024 г., но сега стана ясно на колко е оценена тази компенсация. На практика изброената група небитови потребители ще купуват ток през първата половина на годината на регулирани цени, които КЕВР определя за домакинствата.

Кабинетът е приел програма за предоставяне на компенсацията. Тя влиза в сила със задна дата - от 1 януари, и ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от КЕВР за текущия ценови период. Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия, като намаление на дължимата за плащане сума по съответната фактура.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook