Строителни дейности около Седемте рилски езера

16/06/2022 18:10 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Дирекцията на НП "Рила" в Благоевград стартира втори проект за рехабилитация на пътеки и циркуса на Седемте Рилски езера. Дейностите се извършват от горна лифтова станция при Хижа "Рилски езера"- Сухия чал – до езерата "Бъбрека, "Близнака"- "Трилистник, "Рибно езеро", информираха от Парка.

Със строителните мероприятия се цели намаляване на ерзията и ограничаване свличането на земни маси в езерата.Седемте рилски езера под заплаха, обяви директорът на НП "Рила" Владимир Милушев.

"В началото на активния туристически сезон във високата планина отново сме изправени пред предизвикателствата, свързани с управление на циркуса на Седемте рилски езера. Езерата са застрашени от постепенно заблатяване и изчезване", коментира и в социалната мрежа благоевградският шеф.

"Двата основни фактора, които въздействат негативно са ерозията по туристическите пътеки, водеща до свличане на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса. Всичко това води както до затлачване на езерата, така и до приток на допълнителни хранителни вещества, създаващи условия за развитие на нетипична растителност, която също допринася за заблатяването. Заключението и на учени и на хората, работещи в практиката е, че за да спасим езерата и спрем заблатяването трябва да се ограничи действието на двата основни фактора, които го причиняват", заяви Милушев.

Той изброи основните стъпки за спазване от страна на туристите: Ако искаме това да се случи, без крайни мерки като ограничаване на достъпа, трябва всички посетители в района да проявят отговорност и да намалят своето въздействие върху екосистемите, като се движат само по маркираните туристически пътеки, да не навлизат в езерата, не ги замърсяват, да не бивакуват извън определените места, а също и да не се придвижват в забранените зони с автомобили и други превозни следства.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook