Патриотично шествие в Благоевград

04/05/2023 16:40 0 Коментирай

Благоевградчани се включват в патриотично шествие. Инициативата е в чест на легендарния ревоционер за свободата в Пиринска Македония - Гоце Делчев. Навършиха се 120 години от героичната му гибел

Родолюбците тръгват от площадчето при Съдебната палата в 18.30 часа тази вечер. Продължават по улица "Тодор Александров", до паметника на Гоце на площад "Македония". В 19.00 часа там ще се състои и приемане на Почетния караул. Освен граждани и общественици, ще присъстват политици и общинари. Сред тя ще е председателят на НС Росен Желязков.

В Регионалния исторически музей откриха този следобед изложбата “Безсмъртният апостол Гоце Делчев“, посветена на делото на идеолога на ВМОРО, значима личност в българската история. Войводата Делчев е роден в Кукуш през 1872 година. Завършва българската мъжка гимназия в Солун, като по-късно постъпва във военното училище в София, откъдето е изключен. Преподава български език в Щип и в Банско. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Загива през 1903 година край село Баница в сражение с турци. Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев и неговия род. Тук е погребан неговият баща, тук почиват костите на много от неговите сродници.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook