Пендаровски апелира България да не насърчава организиран транспорт за честване на Гоце Делчев

28/01/2023 13:06 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че се политизира случаят с бития българин Християн Пендиков.

Пендаровски посочи, че е осъдил акта на насилие спрямо пребития секретар на културния клуб в Охрид и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

"Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага се вписа в македонско-българския наратив, че е бил бит само заради това. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза Пендаровски. 

"По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо". 

Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, когато се чества 151 години от рождението на Гоце Делчев. Не отрича, че българите имат право да го почетат, но се надява да се отбележи както подобава на една цивилизована демократична държава, каза той пред БТА.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook