Петиция за отмяна на матурите

22/01/2021 17:45 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Десетокласници настояват пред образователния министър за отмяна на матурите.

"Ние сме мотивирани ученици и младежи с желание за промяна. Обръщаме се към вас, за да можем да дадем гласност на проблем, на когото институциите не обръщат внимание. Става въпрос за изпитите от Националното външно оценяване за 10 клас. Ние искаме тези изпити да бъдат отменени, защото обучението в електронна среда е неефективно и материалът е много слабо усвоен. Ако се проведат изпити в присъствена среда ще има риск от заразяване, а ако се проведат онлайн - технически проблеми и възможност за компрометиране на честността на изпитите", пишат в онлайн петиция до министър Красимир Вълчев учениците.

"Не сме съгласни да има изпити за 10 клас, защото сме притеснени от евентуални лоши резултати. С оглед и на изминалата учебна година, разбрахме, че изпуснатият учебен материал няма как да бъде наваксан в тези кратки срокове. Учениците с молба до образователния министъра за отмяна на изпитите за 10 клас", мотивират се десетокласниците.

Онлайн петицията е събрала към момента 13 000 подписа на средношколците и набира все по-голяма популярност в интернет.

"По време на дистанционното обучение натрупахме много пропуски, които не успяваме да запълним“, заявяват учениците.

Друг аргумент, представен от учениците и родителите, е опасността от заразяване по време на провеждане на изпитите. Според тях, е невъзможно спазването на дистанция и носенето на защитни маски в продължение на 2 часа по време на изпита.

Голяма част от учениците и преподавателите изпитват сериозни затруднения с провеждането на онлайн часовете. Често имаме и проблеми с интернет връзката“, коментират още в петицията.

В матурата влиза материал, който се изучава в 9 и 10 клас, а на практика почти целият този материал е преподаван дистанционно. Отмняната на изпита за 10 клас няма да е прецедент, защото миналата учебна година също беше отложен по искане на образователния министър.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook