Петиция за спасяване на Рупите от кмет, културен министър и милионер

09/11/2020 16:33 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Стартира петиция за спиране строителството в Рупите, близо до лечебните извори до храм на пророчицата Ванга.

"В момента там се копае на дълбочина 4 метра в непосредствена близост до наричаните от петричани минерални гьолове и лечебна кал, сочат в протествата подписка и посочват главните виновници. Това са кметът на Петрич Димитър Бръчков, културният министър Боил Банов, както и археологът доц. Людмил Вагалински. Всички те работят за безконтролното прокарването на интересите на данъчните измамници семейство Парапунови", пишат инициаторите на петицията.

"Валентин Парапунов е общински съветник от СДС . Както е известно той възнамерява да строи вилно селище –къщи за гости в местността „Рупите“ като работи в престъпна комбина с цялата общинска администрация, които им осигуриха удобен Доклад за оценка степента на въздествие върху защитените зони (ДОСВ) на Общ устройствен план на Община Петрич, с който успяват да частично да узаконят на местно ниво започването на строежи в защитената местност".

Публикуваме текста на петицията, без редакторска намеса:

Уважаеми българи, имаме чувството, че ние сме съпричастни на раждането на вторият велик българин - след Петър Дънов - милионерът от Петрич Валентин Парапунов - с неплатени данъци и все още недоказан неизвестен произход на милионите му. Той се осмели да зачеркне от съзнанието на стотици българи и чужденци Световно всепризнатата българска пророчица баба Ванга,която още приживе предупредила: Не търсете пари от водата на Рупите!
#### ТЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ!!****

####Тя е целебна, категорична е пророчицата.

Водата на Рупите е много целебна - с тези думи баба Ванга приживе предупреждава никой да не пипа водата, тъй като притежава уникални свойства. - Децата трябва да ходят боси тука и да се къпят. Но пари от този извор не търсете. Дошли тука, ровят, копаят.. Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще ИЗЧЕЗНЕ оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода. Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода. Грехота му на онзи, който я докосне."

В наши дни обаче повечето хора са забравили за нейните заръки като един от тях милионерът Валентин Парапунов се превъплати че е по-силен и от Господ и посяга стремително и бързо към района около Рупите, където смята да издигнат СПА комплекс с къщи за гости и административни сгради. :естността Рупите е с огромно значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 са включени в Червената книга на България, а 63 са от европейско природозащитно значение.

Интересното в случая е, че в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда цялата територия около комплекс "Ванга" е обявена за защитена местност със заповед на комитет за опазване на околната среда от 17 юни 1980 година. Това се потвърждава и от справка в сайта на Регистъра на защитените територии и защитените зони в България, която ясно показва, че местността наистина е защитена територия. Там се забраняват всякакво строителство и разширяване на съществуващите сгради, геоложки и други проучвания или дейности, с които се нарушава естественият облик на местността. Въпреки че тя е защитена, няколко институции са дали разрешение за реализиране на инвестиционните намерения.

Според Министерството на културата там е извършено "спасително теренно археологическо проучване". Резултатите показали, че изворите не са застрашени, и така било допуснато инвеститорът да започне проекта си.

Оказва се, че строителната площадка до комплекс "Ванга" е открита още на 6 ноември 2017 г., но скандалът избухна миналата седмица, когато жители на селото забелязали огражденията на частния имот. Срещу застрояването се събраха само за 1 ден 37 хиляди  души, които се обединиха в групата "Спаси Рупите".

Видът на терена е прясно изменен със заповеди на директори на Агенцията по геодезия, картография и кадастър от октомври 2017 година и март 2018 година. Всъщност проектът е идея на известния бизнесмен от Петрич Валентин Парапунов. Той планира голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. След тях има план за още 2 хотела.

Семейство Парапунови са известни с това, че използват популярната сред длъжниците схема, за да се отърват от фирмите си с големи борчове към хазната. Схемата работи и до момента заради дупка в законодателството, която позволява да се прехвърлят фирми без удостоверение за платени данъци. Валентин Парапунов и съпругата му Костадинка от Петрич, които стоят зад спорния проект за къщи за гости в близост до минералните извори на “Рупите”, дължат 830 000 лв. на НАП. Данъчните няма как да ги съберат, тъй като фирмите, натрупали дълговете, са прехвърлени на подставени лица. Парапунови излизат на чисто включително чрез имотни врътки с терена в “Рупите”, на който сега ще строят, вместо да си върнат борча на държавата. Дано не е вярно,че милионите на милионера Валентин Парапунов който се смята по-силен от баба Ванга и дори от Господа, са уплашили или съблазнили цялата общинска администрация на община Петрич .Така, че те са склонили да му подгънат колена и да му разрешат да строи в защитената местност "Рупите"

Уважаеми българи, с високо гражданско съзнание преценете с вашето гласуване в петицията дали да спасим природният резерват Рупите за нас и за поколенията и нашите деца или:

Да го оставим в ръцете на милионите на милионерите с неизвестен произход на парите да разрушат това което природата и баба Ванга ни е оставила като наследство. Групата за гражданско неподчинение "Спасете Рупите" преди две години започна и спечели двубоя с убийците на Рупите:

https://m.facebook.com/groups/saverupite/permalink/255861028294135/

Братя и сестри, от целият регион, на Сандански и Петрич, обединете се за спасяване на Рупите!

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook