Петков разкри формулата за съставяне на правителство

20/04/2023 17:32 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Президентът Румен Радев направи консултация с представителите на коалицията ПП-ДБ. Поиска да чуе формулата им за съставяне на правителство с първия мандат. Попита ги директно кога виждат подходящото време за връчване.

"В първия мандат не може да направим своята подкрепа. Първият мандат не може да събере своето мнозинство. Готови сме парламентът да избере правителство с втория мандат", отсече Кирил Петков. Съпредседателят на ПП заяви още, че е време да бъде направена реформата в правосъдната система, като се създаде и възможност да се разследва главния прокурор в Българи. Той изтъкна като приоритет и промени в Антикорупционната комисия, стъпки за членство на страната ни в Шенген. "Би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Еврозоната – ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, трябва да го направим. Тези приоритети са в нашата програма", каза Петков.

По-рано днес, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред медиите, че от партията му са помолили държавния глава да отложи малко връчването на мандата. „Половината ми депутати в парламента са министри. Така че за 10 минути мога да напиша състав на кабинет. Но няма аз да съм предложението за премиер. Три пъти съм бил – както се казва: три пъти за щастие“, каза Борисов. „Това, което вчера видях в парламента – тази омраза между другите партии, напомняше онова, което се демонстрираше срещу нас преди две години. Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе доникъде. Призовавам за още търпение и внимание. Да умееш да простиш в името на нещо по-велико, по-важно, е добродетел, според мен. Омразата е най-лесното”, заяви Борисов.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook