Петричанка забърка международен скандал

24/11/2021 17:01 0 Коментирай

Приключи разследване срещу жена, обсебила чужда банкова сметка. Изтеглила 13 756 долара. Присвоила ги след 54 трансакции.

Случаят е в Петрич. Елена Б. злоупотребила с парите на родния си баща, който от години живеел в САЩ. След навършване на пенсионна възраст, той получил право на федерална пенсия, която се изплащала от Администрацията на социално осигуряване. Преди три години се завърнал в Петрич.

Георги Б. дал банковата карта на дъщеря си, която полагала грижи за него и периодично теглела пари от сметката му. Междувременно починал, а наследницата му не уведомила органите в Америка за това обстоятелство и продължила да получава пенсията му.

Правителствата на SSA осъществяват контакт с хората, получаващи пенсионно обезщетение и живеещи извън пределите на САЩ. В тази връзка регионалният офис на институцията в Гърция се е обърнал за съдействие към посолството на САЩ в гр. София за установяване на местонахождението на пенсионера Г.Б. Поводът за това бил проблем с плащанията.

Веднага било изпратено писмо на адреса на мъжа, което било получено от дъщеря му. Тя се обадила на телефон в посолството на САЩ в София и съобщила невярна дата за смъртта на баща си. С действията обвиняемата целяла служителите на представителството на Социално осигуряване на САЩ да не разберат за неправомерното получаване на пенсията.

Впоследствие обвиняемата се сдобила с удостоверение за наследниците на Г. Борисов, заверени копия от акт за гражданското състояние - акт за смърт, съобщение за смърт и заверка върху акт за смърт. На всички тези документи бил придаден вид, че са издадени от длъжностни лица в Община Петрич с посочена невярна дата. При получаването на въпросните документи служителят на дипломатическото представителство в София не се усъмнил в тях. Данните от тях били отразени в съответните регистри и изпратени по компетентност в регионалния офис на Социално осигуряване на САЩ (SSA). Впоследствие обаче извършените от Е.Б. престъпни деяния – присвояване на чужди парични средства, собственост на Министерството на финансите на САЩ – Обществено осигуряване, и използване на неистински официални документи пред служител в Посолството на САЩ в България, са били разкрити.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook