Петричкият градоначалник разкри защо е срещу Водната асоциация

25/08/2021 19:08 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Кметът на Петрич Димитър Бръчков дебатира проблемите във водния сектор, свързани с цената на тока. В качеството си на член на УС на НСОРБ, изнесе данни за харчовете на ВиК.

"За ВиК – Петрич на годишна база разходът за електроенергия възлиза на около 500 000 лева при договорена досега цена от 98 лева /MWh без ДДС. Доставчикът обаче иска актуализация с нов договор, но при цена от 250 лева / MWh", разкри Димитър Бръчков.

Той посочи, че в общинските ВиК оператори основните проблеми остава да се решават от местните власти с общински средства. Държавните оператори не обхващат всички населени места от дадена територия.

"Водоснабдяването на тези селища също остава за сметка на общините. Към този момент са факт и отказите на общини, които са в процес за прекратяване на членство си във водните обединения. Това е процес на неудовлетворение от участието в асоциациите и този процес трябва да се анализира и да се предприемат реални действия“, обобщи кметът на Петрич.

Бръчков допълни, че според устава на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД дружеството може да придобива участие в други дружества и това е един от механизмите да бъдат преодолени противоречията по присъединяване към Асоциациите. Кметът Димитър Бръчков обърна внимание на конституционната норма за равнопоставеност на видовете собственост и подчерта, че изолирането на общинските дружества и натискът, който се оказва върху тях, противоречи на този основен демократичен принцип.

В подкрепа на тезата си Димитър Бръчков даде пример и с дружествата, в които общините нямат процентно участие във водния оператор и по този начин са лишени пряко да участват в управлението на своята собственост. Той призова да бъде избегнат ултимативния тон, за да бъдат видени възможностите, които дават различните форми на взаимодействие между държавата и общините във водния сектор, които са законово възможни. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook