Петър Паунов: В Кюстендил сме на филийка с маргарин

24/08/2023 08:57 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кюстендилският градоначалник Петър Паунов обяви публично, че няма нищо справедливо няма в Плана за справедлив преход към зелена енергия. Според него затварянето на ТЕЦ-Бобов дол ще лиши хората в областта от препитание, а бизнесът няма да получи нужните компенсации. Паунов смята, че парите от Европа ще отидат основно към Стара Загора.

"Близо 1 милиард отиват за Стара Загора, а за област Кюстендил, където има с години наслагвани несправедливости, само около 200 милиона. Държавата действа със Стара Загора като с любимото дете, а неглижира област Кюстендил. И досега по-голям ресурс отиваше към Стара Загара. Заради районирането, при което попадаме в един район със София, ние получаваме най-ниските компенсации за бизнеса, а сега и по плана за Възстановяване 80 процента от парите са за там. Стара Загора е любимото дете на държавата. До сега то е глезено с филийки с филе „Елена“, сега ще се компенсира с луканка. В Кюстендил сме на филийка с маргарин", коментира Паунов.

"В Стара Загора има повече инвеститори, достъп до няколко граници, пътят към морето минава от там. Ние имаме две граници, от едната страна едните кисели съседи, от другата другите кисели съседи. Ресурсът за нас трябва да се завиши, големите проекти стават със сериозно финансиране. Да не говорим за административните пречки. Не съм видял държавна структура да помага", гневи се кюстендилският кмет.

Той подчерта, че е съгласен с дадения хоризонт за развитие на областта, насочен към сферите на туризъм и здравеопазване. „Споделям мнението, че средствата са крайно недостатъчни за нови инвестиции и дейности. Те не стигат даже за рекултивация и екологичните щети, причинени през годините", съгласи се зам.- министърът на енергетиката Красимир Ненов, който участва в дискусията заедно с колегата си от МРРБ Ангелина Бонева.

Само направените до момента инвестиции от ТЕЦ „Бобов дол“ са равни на парите от Европа, обещани за област Кюстендил по Плана за справедлив преход. А ние няма да спрем до тук. Планираме да купим когенератори с обща мощност 200 MW за над 300 млн. Оставете ни да работим, ние сами ще изкараме парите, които обещават за страната по Плана. В кризата с войната и липсата на газ сме изкарали над 3 милиарда. Тази ситуация ясно показа, че въглищата имат бъдеще", обяви директорът на ТЕЦ - Бобов дол Любомир Спасов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook