Пишат решение по дело за оспорен избор на общински съветници

20/02/2024 16:51 0 Коментирай

Административен съд - Благоевград приключи по същество дело №1068, образувано с искане за касиране на вот за съветници.

Решението ще се постанови в кратък срок от съдия-докладчита Саша Алексова. Процесът е срещу обявените изборни резултати от ОИК - Петрич.

 В открито заседание съдът изслуша заключението на вещите лица по всички поставени въпроси от възложената съдебно-математическа експертиза.

Проверени по делото са изборните книжа от избора за общински съветници в 22 секционни избирателни комисии на територията на община Петрич. Въз основа на констатациите относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините, броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници и броят на недействителните бюлетини, експертизата дава становище променя ли се и как разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. Приложена по делото е и информация от ЦИК с резултатите от проверката, извършена от ГД ГРАО за хората, гласували на 28.10.2023г. на изборите за общински съветници в община Петрич, в нарушение на правилата на Изборния кодекс.

Бяха ревизирани бюлетините в 22 секционни избирателни комисии, в които протоколите не са подписани или са с по един или два подписа, или пък са нанасяни множество корекции и поправки без подписи. Поставени на вещите лица бяха 8 задачи – да се установи броят на действителните бюлетини с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. Други разминавания пък бяха обяснени като технически грешки при нанасянето на числата от таблицата в текстовия вариант.  Вещото лице Бояна Гъркова отговори за всяко едно открито несъотвествие като посочи, че за меродавни трябва да се считат данните в табицата. В крайна сметка след извършената проверка в 22 секционни избирателни комисии вещите лица са установили разминавания от 8 гласа при действителните гласове. В протоколите са били отчетени 5222 гласа, а вещите лица са установили 5214 гласа. При недействителните бюлетиници разликата е 15 гласа, тъй като в протоколите са вписани 828, а са проверката е показала, че са 843, посочиха вещите лица.  

Припомняме, че делото бе образувано миналата година по жалби на Марио Минев от ДПС и още пет партийни централи в южния град.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook