Питат ЕК ще се превърне ли България в мигрантско гето

21/02/2024 12:54 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Ще се превърне ли България в мигрантско гето - буфер за мигранти, пита евродепутатът Ангел Джамбазки. Изпратил е въпроси до Европейската комисия и Съвета на ЕС относно текстовете, залегнали в така нареченото Съвместно изявление на Австрия относно Румъния и България.

"Има 5 точки, които очертават „продължаването на съвместните усилия за борба с нерегулярната миграция. Ето тук е разковничето. Австрия налага своите условия България и Румъния да приемат обратно мигранти - с цел да се доведе до „значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия. Как това подобряване ще бъде измерено, остава загадка, и Австрия продължава да запазва правото си да блокира пълноправното членство на България и Румъния в сухопътния Шенген. Условие, с което това позорно правителство не само се е съгласило, но и размахва като успех", коментира Ангел Джамбазки.

"България досега изпълнява задълженията си така, както те са залегнали в Дъблинското споразумение. Българското правителство обаче се е съгласило да бъдем съпричастни на новия „Пакт за миграция“, което носи големи рискове пред националната ни сигурност. След като получа отговорите на тези въпроси, ще имаме яснота дали правителството на „сглобката“ ППДБ, ГЕРБ и ДПС продаде за пореден път националния ни интерес. Дали България ще се превърне в буфер на мигранти, където Австрия и други европейски държави ще връщат нелегалните си имигранти. Предвид, че България така или иначе е причастна към Дъблинското споразумение, е важно да разберем дали тези ангажименти, поети от правителството на Продължаваме промяната/Демократична България и ГЕРБ са незаобиколимо условие за по нататъшната ни интеграция в рамките на Шенгенското пространство. Ако това е така, българските граждани имат право да знаят колко и какви мигранти ще бъдат връщани тук. Ако пък не е незаобиколимо условие, трябва да разберем защо продължаваме да бъдем жертва на двоен стандарт и да бъдем държани извън Шенген въпреки, че сме изпълнили всички нужни условие. И в двата случая ГЕРБ и ППДБ дължат отговори на българските граждани", допълни българският представител в ЕП Джамбазки.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook