Питат образователния министър за закрито училище в Петричко

03/06/2020 15:20 0 Коментирай

Депутатът от ВМРО Стоян Божинов отправи питане пред образователния министър Красимир Вълчев за закритото училище в петричкото село Михнево.

Божинов споделя протестите на Инициативния комитет в селото, които се обявиха твърдо против закриването на ОУ "Екзарх Йосиф", което отиде в небитието след решение на ОбС-Петрич преди седмица.

В писмото се сочипосочва, че след решение на местните парламентаристи, е необходима заповед на образователното министерство. Стоян Божинов уточнява също, че вече тече подписка от жителите на селото, които са против закриването на 100-годишното училище. Образованието в него е на високо ниво, педагогическият колектив е опитен, ето защо той отправя въпроси и иска отново да се преразгледа случая с училището в Михнево.

Припомняме, на 28 май се проведоха петричките общински съветници по казуса. Въпреки протеста под прозорците на властта в Петрич, приеха решението на кмета Димитър Бръчков за затваряне на селското училище. 22-ма от местните народни избраници гласуваха "за". Против бяха само 11 от присъствалите в залата на ОбС съветници. Учениците ще учат занапред в училището в съседното село Кърналово.

Хората от Михнево, организирани за протеста в Петрич не бяха чути.

"Това училище е построено преди освобождението. Гърците са го палили. Хората пак са го възстановили. Срамно е сега да го премахнат българи при положение,че има достатъчно деца в Михнево", заявиха родители.

Както подробно информирахме, преди дни хората от Михнево протестираха пред селското училище. От Общината в Петрич им отговориха, че децата са недостатъчно и това налага закриването.

В Основно училище „Екзарх Йосиф“ учат едва 37 деца. Има и слети паралелки. В момента имаме една слята паралелка 2 и 3 клас, другата година 3 и 4 клас, следващата година седми клас. Когато един час е 40 минути и учителят трябва 40 минути да бъде с тези деца, да кажем по математика за 3 клас, как тогава той си разделя времето 20 минути за трети клас, 20 за 4 клас, какво получаваме - ние лишаваме нашите деца именно от равен достъп на добро образование", мотивира се пред протестиралите Нина Попова от дирекция "Образование".

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook