По-малко защитени училища и детски градини

07/12/2022 16:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Министерството на икономиката и индустрията ще е водещо в преговорите по европейския регламент за забрана на продукти, произведени с принудителен труд.

С регламента се въвежда забрана за икономическите оператори да предоставят на пазара на Съюза и да изнасят продукти, произведени с принудителен труд, включително и на деца.

Предвижда се всяка държава-членка да създаде компетентен орган, който да разследва случаи на принудителен труд и да издава решение за забрана или за изтегляне от пазара на ЕС на съответните продукти. Забраната обхваща местно произведени и внесени продукти.

На свое заседание днес МС реши да намали 957 средищните училища и детски градини.

През миналата година те бяха 971. Средищни са 194 детски градини, 39 части от детски градини и 724 училища от 647 населени места в 28 области. 29 институции за първи път получават статут на средищни.

В този тип градини и училища се обучават 17 412 деца и 172 586 ученици. Пътуващите деца, за които държавата осигурява безплатен транспорт, са 2 609, а учениците до 16-годишна възраст са 37 691.

266 са защитените детски градини и училища. 266 детски градини и училища имат статут на защитени, след като правителството актуализира Списъка със защитените образователни институции. Той включва 78 детски градини, 24 части от детски градини и 164 училища. От тях нови са две детски градини, една част от детска градина и две училища.

Списъкът се актуализира всяка година по предложение на кметовете на общини след решение на общинските съвети.

Определянето на защитени детски и образователни институции цели да повиши обхвата на децата и учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система в над 15% от детските градини и в над 34% от училищата на територията на цялата страна.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook