По-тежки наказания за купуване на гласове

12/09/2024 16:26 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Внесен е законопроект за изменение в Наказателния кодекс, за изборни престъпления.

Измененията са за купуване на гласове по време на избори. Предлагат увеличаване на наказанието за лишаване от свобода за подобно провинение, а също така предвиждат и затвор за всеки, който е информиран за предстоящи злоупотреби, но не съобщи за това на съответните органи във властта.

Ето и пълният текст на предложението, касаещо чл.176 от НК - "Престъпления против политическите права на гражданите", внесоно от ПП-ДБ:

1. В чл.167 се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран или да гласува на референдум или да участва в подписка за произвеждане на референдум се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева) думите "от една до три" се заменят с "от три до пет", както и думите "от хиляда до десет хиляди лева" се заменят с "от десет до двадесет хиляди лева".

2. В ал.2 (Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева) думите "от една до шест" се заменят с "от три до десет", както и думите "от десет хиляди до двадесет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди".

3. В ал.3 (Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до седем години и с глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева) думите "от една до седем" се заменят с "от три до десет години", както и думите "От десет хиляди до двадесет и пет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди".

4. В ал. 4 (Наказанието по ал. 3 се налага и на лице, което предоставя имотната облага на лицата по ал. 2 и 3, за да бъде предложена или дадена на другиго с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин) думите "от една до седем" се заменят с "от три до десет", както и думите "от десет хиляди до двадесет и пет хиляди" се заменят с "от двадесет хиляди до петдесет хиляди"

5. В ал.5 (Когато деянието по ал. 1 - 4 е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева) думите "от две до седем" се заменят с "от пет до десет", както и думите "От десет хиляди до тридесет хиляди" се заменят с "от тридесет хиляди до шестдесет хиляди".

2. В Чл. 167А се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева) думите "до три години" се заменят с "от три до десет", както и думите "хиляда до пет хиляди лева" се заменят с "от пет хиляди до петдесет хиляди".

3. В чл.168 се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който упражни избирателно право или гласува на референдум, без да има такова право, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева) думите "Пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста" се заменят с "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет до десет хиляди лева"

2. в ал.2 (Който упражни избирателното си право два или повече пъти при един избор, или гласува два или повече пъти при един референдум се наказва с пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева) думите "пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева" се заменят с "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет до десет хиляди лева".

4. В чл. 168А се правят следните изменения:

1. В ал.1 (Който в нарушение на установените правила отпечатва бюлетини за гласуване, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от хиляда до три хиляди лева) думите "от една до шест години и с глоба от хиляда до три хиляди лева" се заменят с "от три до десет години и с глоба от десет до двадесет хиляди лева"

5. В чл. 169 (Длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което наруши тайната на гласуването или по какъвто и да е начин преправи резултат от избори, или референдум се наказва с лишаване от свобода от една до пет години) думите "от една до пет години" се заменят с "от три до десет години и глоба от десет до двадесет хиляди лева".

6. В чл. 169А (Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин принуди някого противно на убежденията или волята му да участвува или да напусне политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева) думите "до три години или глоба от сто до триста лева" се заменят с "от една до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева"

7. В чл.169б (Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева) думите "до три години или глоба от сто до триста лева" се заменят с "от една до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева".

8. В чл. 169в (Когато деянието по чл. 169а и 169б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години) думите "до пет години" се заменят с "от три до осем години и глоба от десет до двадесет хиляди лева".

9. В чл. 169г се правят следните изменения и допълнения:

1. в ал.1 (Който образува или ръководи група, която си поставя за цел да извършва престъпления по този раздел, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години) думите "от една до осем години" се заменят с "от три до десет години и глоба от тридесет до петдесет хиляди лева"

2. В ал.2 (Който членува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до шест години) след думата "години" се добавя "и глоба от десет до двадесет хиляди лева"

3. Създава се нова ал. 3

"(3) Когато групата е създадена с користна цел или в нея участва длъжностно лице, наказанието по ал.1 е лишаване от свобода до три до петнадесет години и глоба от тридесет до петдесет хиляди лева, а наказанието по ал.2 е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет до тридесет хиляди лева".

4. Досегашните ал.4 и 5 стават съответно 5 и 6.

10. Създава се нов чл. 169Д:

"Чл.168Д (1) Който знае, че се върши престъпление по чл. 167-169 и не съобщи за това на властта, се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице или орган на власт, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал.1, т.6".

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook