По-тежки санкции за нарушители зад волана

24/03/2023 15:06 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

По-строги санкции спрямо нарушителите на пътя влизат в сила от днес.

Тези, шофирали след употреба на алкохол, наркотици, с превишена скорост, изпреварващи неправилно, а също и без поставен колан, ще се наказват с по-голям брой отнети контролни точки.

За алкохол се лишават до 12 точки в талона си, който се състои от общо 39. При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки - 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици. За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 точки.

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Ако бъде хванат шофьор в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. Затягат се и санкциите при използване на телефон без хендсфри, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез. Измененията са публикувани в Държавен вестник.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook