Почетоха партизаните от Рило-Пиринския отряд

22/08/2020 18:39 0 Коментирай

Отбелязаха 76 години от акцията на Рило-Пиринския партизански отряд в местността "Жабокрек" край Рилския манастир.

Тържеството премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Коронавирусът е причината програмата да се ограничи само с официална част.

Социалисти от Благоевград, Дупница и Кюстендил се поклониха пред паметника на партизаните, ръководени от Васил Демиревски – Желю.

Сред поканените за годишнината бяха ветерани от войните.

Акцията в Жабокрек е проведена на 24 август 1944 година. Счита се за една от най-големите в историята на партизанското движение в Югозапада.

Две седмици преди в страната да навлезе Съветската армия, отрядът под ръководството на командира Жельо, са ликвидирниа доста хитлеристи, които били част от окупаторските войски. Жертви от страна на антифашистите не са дадени.

Партизанската августувска акция е бойна операция на Рило-Пиринския партизански отряд е насочена едновременно срещу четири обекта на правителствените сили разположени по протежение на 20 километра по долината на река Рилска. За целта е сформиран сборен Рило-Пиринския отряд от 350 партизани.

Пленена е предалата се охраняващата ги рота в село Пастра. Разбити са работилници и складове в местността Жабокрек и е обезоръжена предалата се в местността Пчелина рота. Партизаните изземват оръжие, боеприпаси и храни. В хода на акцията са ранени двама партизани. Убити са 25 германски войници.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook