Почетоха Победоносеца в Симитли, Гоце Делчев, Добринище и Петрич

06/05/2022 16:24 0 Коментирай

Вярващи се помолиха пред Свети Георги за здраве, мирен живот и берекет в храм, изграден по заръка на пророчицата Ванга. За празника раздадоха курбан, осветен от отец Евгени в симитлийското село Полето. Параклисът на Свети Георги е изграден по инициатива и с финансовото съдействие на родолюбеца от селото Георги Григоров. В строителството на параклиса, с доброволен труд и средства, са участвали почти всички жители в Полето.

И село Брежани посрещна скъпи гости и приятели за празника на Победоносеца. Събраха се в храм на хълм над селото. Запалиха свещички за здраве и благоденствие. Сред миряните бяха кметът на Симитли Апостол Апостолов и управникът на Брежани Благой Стефанов.

Мястото, на което параклиса е изграден, не е избрано случайно. Според предания, разказани от по-възрастни жители на село Брежани, на това място някога е имало стара църква, за което свидетелстват и останки, открити в района. Вярващите пък твърдят, че Свети Георги закриля не само параклиса, а и цялото село Брежани, тъй като в близкия планински масив ясно се откроява фигурата на кон и змей!

В гоцеделчевското село Банчан се изви Гергьовденско хоро датира от 5 век - до ден днешен се продължава от млади и възрастни. В Хаджидимово празнуваха христяни и мюсюлмани. Традицията повелява пред манастира, носещ името на светеца, да се спи за лек и безплодие.

Светецът бе почетен подобаващо в Разлог, Банско, Добринище и населените места около тях. В Добринище изпълниха ритуал "Топене на китки", извършен от млади момичета. Местните жители спазиха и друг обичай - тръкаляха се в сутрешната роса за здраве и плодородна година, а след това всички заедно извиха дълго хоро, облечени в автентични народни носии.

Петрич отбеляза Празник на града. Обичаният народен певец Илия Луков излезе на сцената на площад „Евтим Евтимов“, подкрепен от талантливи самодейци. Жителите и гостите на града бяха поздравени от възпитаниците на Фолклорна формация „Хераклея“ и децата от ОДК- Петрич. 

Литургии имаше в Сандански и селата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook