Почит към българския патриарх Неофит

14/03/2024 14:06 0 Коментирай

Свещеници, миряни, представители на държавната и местната власт в Югозапада поднесоха искрените си съболезнования за упокоилия се патриарх Неофит.

"Пподнасям на всички православни християни от българския народ в страната и българите по света по повод кончината и завършването на земния път на патриарх Неофит. И нека всички с лични молитви да участваме в богослуженията, които църквата ще организира. Да отправим молитвите си към нашия Господ Иисус Христос да упокои душата му, да приеме при себе си в небесните селения, във вечната радост Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Да му дарува дръзновение да продължи там да бди и да се моли за своя народ! Така, както правеше това от сърце приживе", отправи в ефира на радио Благоевград владиката Серафим.

В перниш ко и Кюстендилско също изразиха скръб за починалия дядо неофит. През 80-те години на миналия век в качеството му на протосингел на Софийска митрополия, той лично се е ангажирал със спасяването от разрушаване и заличаване на местния храм "Св. пророк Илия" в квартал "Мошино", а след това и за ремонта и укрепването му. Финансовата подкрепа за ремонта и реконструкция на храмове и манастири в Пернишко след избирането му за патриарх и подготовката и изпращането в градските храмове на мотивирани свещенослужители са част от заслугите на патриарх Неофит към Перник.

Патриархът издъхна на 78-годишна възраст. Той е избран глава на БПЦ на 24 февруари 2013 година на Патриаршеския църковен събор.

Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. Брат му, доц. Димитър Димитров, е главен диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook