Подсигуриха пари за уникална пешеходна улица

20/05/2024 07:07 0 Коментирай

Подсигурени са финансови средства за пореден етап от ремонта на знаковата улица "Пирин". Нейното превръщане в уникална пешеходна зона и в предпочитано място за разходка и отдих в Банско започна преди години.

В момента се работи по третия етап - архитектурно-художественото оформление и реконструкцията на техническата инфраструктура, по изграждането на водопровод и разделна канализация. Настилката е предимно от камък, използват се и гранитни плочи, редят се и павета. Всичко се прави в пълен унисон с архитектурата на града, който е прочут и със своя старинен квартал, в който е и вековната църква „Света Троица“. За цялостната визия на улицата са взети мненията на някои от най-добрите специалисти, за да се направи нещо, което ще грабва погледите и на нашенци, и на чужденци. Иновативното при ремонта е и изграждането на шлицов канал в средата на самата улица, който ще улавя повърхностните дъждовни води и ще ги отвежда в новопостроената канализация, обясниха от кабинета на кмета Стойчо Баненски. Ще се монтира парково осветление с LED лампи, които са по-икономични, а в същото време осигуряват по-силна осветеност. 

Фирмата изпълнител трябва да приключи с ремонта на улица „Пирин“ в Банско най-късно до края на месец ноември. Така през следващия зимен сезон хилядите туристи ще могат след спускането по пистите в ски центъра на Пирин планина да се разхождат по най-красивата пешеходна улица в града.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook