Показаха сребърна монета с лика на Левски в Благоевград

18/02/2021 10:51 1 Коментирай

Изложиха възпоменателна монета по повод 148 години от обесването на Васил Левски. Тя е в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Изработена е за честване на 100 години от героичната му гибел. Монетата е сребърна. Номиналната стойност е 5 лева. От нея са тиражирани 200 000 броя в страната.

Eмисията е от 1973 година. Автор на художествения проект е Георги Балджиев, а гравьор Петър Рангелов. Монетата е закупена от БНБ през 1976 година и в момента се съхранява във фонда на отдел „Нумизматика“ на музея в Благоевград. Музеят показва за първи път в публичното пространство ценната монета.

Благоевградчани ще отбелезат годишнината от обесването на Апостола пред паметника му на булеварда, носещ неговото име. Роденият през далечната 1837 г. карловец обезсмърти името си и написа с кръвта си славни страници в българската история. Записа се като идеолог на българското национално-освободително движение, основател на ВРО, дякон, учител, национален символ, като най-великият и достоен българин.

Освобождението на свидното Отечество бе за Левски блян, който преследваше неотлъчно до черното бесило, до сетния си дъх. Всяко кътче на българската земя, по което е стъпвал Апостола пази като свиден спомен този миг и на днешната дата отдава почит на синеокия герой.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Нумизмат -
    Монетата и в момента е налична се продава на касите на БНБ за 45.60 лв. Колко да е ценна и уникална. Справка сайта на БНБ: https://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACCommemorative/NACCommemorativeEmissions/index.htm

Социално

новини благоевград facebook