Поклон, Апостоле!

18/07/2024 08:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

За поредна година в Благоевград се провежда състезание по скок на дължина. Организира го Атлетически клуб "Джордан" на Йордан Янев.Съревнованието е под надслов "Достойни за името на Апостола". Инициативата е по повод 187 години от рождението на Васил Левски.

Надпреварата е в Спортен комплекс "Пирин". Право на участие имат всички желаещи, без възрастови ограничения.

Във всички общински центрове в Пиринско и населените места родолюбци се покланят пред Апостола. Ритуалът в Благоевград е пред паметникя на площада, носещ името на незабравимия Апостол на свободата.

В Разлог се гордеят с посещенията на Левски и създаването на революционен комитет в Кипревата къща. По време на втората си обиколка из България Дяконът сформира комитет с водач Кипре Максев. В последствие тези 12 души и семействата им са подложени на гонения от турците, но тяхното дело вдъхновява народа и повдига духът му и стремежа за свобода и независимост.

В Симитлийско почитта към Левски е особено силна. Той е пребивавал известно време в Тросковския манастир, разположен в подножието на Коматинските скали край село Брестово, сочат историческите справки.

Васил Иванов Кунчев, останал по - известен в нашата история като Васил Левски, е роден на 6 юли 1837 година в град Карлово в семейството на Иван и Гина Кунчеви. Учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора. По - късно се замонашва под името Игнатий и е ръкоположен е за йеродякон. През 1861 година се посвещава на делото и борбата за свобода на България. В свое писмо до Анастас Попхинов, Левски ще напише: „Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во лето да му служа до смърт и да работя по народната воля”.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook