Поклон пред загиналите в опожарено от турците село Баня

10/11/2021 09:11 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Разложко почитат героите, дали живота си за свобода. На 12 ноември от 11 часа, в село Баня, пред паметника на жертвите на Баненска буна и Кресненско-Разложкото въстание, възкресяват подвига на участниците в Кресненско-Разложкото въстание.

"Ще почетем паметта на падналите, но и си вспомним смелостта на първите, дръзнали да се противопоставят на Берлинския договор и бранят своята принадлежност към род, родина. Въстанието се ръководи от духовници, интелектуалци, войводи. Четниците са десетки, стотици, млади и стари, мъже и жени, цели села", коментира градоначалникът Красимир Герчев.

"Повратен момент във въстанието са събитията в село Баня, опожарена и опустошена от турската войска. Защото, за кой ли път в българската история, разединение и предателство разкъсва ръководството на въстанието, а силите на турската войска са неизмерими с тези на въстаниците. Въстанието е удавено в пламъци, кръв и насилие. Поражението на въстанието и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България", припомни разлокият кмет Герчев.

По време на битките за селото, станали на 14 ноември, от 282 християнски къщи, 83 занаятчийски работилници и търговски обекти, над руините остават да стърчат като черни гарвани опушените силуети на оцелелите само 11 къщи и да напомнят, че тук е имало живот. Нечуван е обаче погрома над хората. Десетки са закланите, стотици са убитите и умрелите от студ и глад по друмищата и селищата на свободна България.

Баненска буна е втори етап на Кресненско-Разложкото въстание. В ноември на паметната 1878 година поборниците от Баня тръгват на бунт като за светò причастие, като за някакъв свещен празник, като за сватба – с развети байраци, извезани със свещеното „Свобода или смърт” и с песен на уста", За повдигане на духа на бойците Иван Гръчев комитата, брат му Георги и Георги Банков-войводата и Тодор Пармаков-Хайдутина, вече изпитани и обгорели в битките по време на войната четници, са облечени с опълченските си униформи. Битката за Баня пламва с изключително ожесточение. Силите са неравни. Противникът навлиза в селото. Още преди залез слънце няколко от българските къщи са запалени и обгърнати в пламъци. С наближаването на нощта започват масови пожари и поголовна сеч на християнското население.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook