Поклон пред Мануш войвода

07/02/2021 16:57 0 Коментирай

Петрич почете 113 години от гибелта на Мануш войвода В местността "Трънката" на 7 февруари 1908 година той загинал с 23-ма четници след близо 9-часово сражение с многобройна турска войска в защита на българското население в района.

В борбите за освобождение Мануш Войвода отдал младия си живот.

Днес, петричкият кмет Димитър Бръчков се поклони пред героя. Организаторите на тържеството обаче пропуснаха да измият "лицето" на войводата, което е видно и от публикуваните снимки. Депутатът Георги Динев, зам.-областният управител Антоанета Янчева и председателят на ОбС- Петрич Георги Тренчев, също не се трогнаха от неизмития паметник.

През 1928 година, в памет на 20-годишнината от героичния подвиг на Мануш войвода и четата му, е издигнат монумент в местността "Трънката" над село Долна Рибница. С мълчание и преклонена глава, бе отдадена заслужена почит към живота и родолюбивото дело на Войводата. Цветя бяха положени и на гроба на войводата и неговите четници над село Долна Рибница от представители на Община Петрич, водени от зам.-кмета Борислав Коларов.

"Историческият летопис винаги ще пази подвига на Мануш войвода за поколенията. Поклон пред делото и саможертвата му", изказаха петричани.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook