Първо касиране на кметски вот

28/11/2023 15:37 1 Коментирай

Административен съд-Благоевград касира вот за кмет.

Със свое решение от днес, магистратите обявиха за недействителен избора на Емил Илиев за управник на Струмяни.

Решението е постановено по административно дело, образувано по жалба на Радослав Пецанов, кандидат за кмет на община Струмяни от ГЕРБ.

Съдът извърши оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни. При съдебната ревизия в СИК №6 бяха установени 11 гласоподаватели, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът констатира и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отбелязани като недействителни. Съдът счете, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите.

Съдът взе предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на Струмяни с получени, според протоколите на ОИК, с 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев. За 15 броя бюлетини не може да се установи наличие на гласували хора, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем, коментираха от АС за Еновина.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Напиши коментар

Коментари

  1. Гражданин -
    А дано и в Благоевград

Социално

новини благоевград facebook