ПП започна предизборна агитация в Благоевград

19/04/2024 21:17 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

ПП започна предизборната обиколка от Благоевград, чийто градоначалник Методи Байкушев е активист на партията им.

Среща със симпатизанти проведоха Николай Денков, който е благоевградски зет, Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и бившият регионален министър Андрей Цеков. Посрещнаха ги в общинската зала "22 септември" тази вечер. Най-словоохотлив пред медиите беше Асен Василев. Не спести критики към премиер и президент. Според него на всички граждани е станало ясно, че е имало политическа договорка, за да се сформира служебният кабинет.

„Ако погледнем новата Конституция, много ясно е казано – президентът избира министър-председател, министър-председателят предлага министри и президентът ги одобрява и назначава. Двама в държавата - министър-председател и президент, трябва да изберат правителство, чиято задача също е записана в Конституцията – да организира честни избори. Партиите в този кабинет нямат място. Затова всички членове на „Продължаваме промяната“, които останаха в този кабинет, един или двама, са изключени от партията", разкри Василев.

"След промените има взаимен контрол между премиера Главчев и държавния глава. Ако този взаимен контрол не съществуваше, щяхме да имаме или кабинет, който изцяло е направен от избрания министър-председател, или щяхме да имаме служебен кабинет, изцяло направен от президента. Нито една от тези две институции не може да наложи волята си над другата. Взаимен контрол между институциите в държавата е начинът, по който не позволяваме да се стигне до диктатура", смята бившият финансов министър.

„Имаме претенции за това кой да не е министър. За Калин Стоянов казахме, че не може да проведе честни избори, затова не искаме да е министър. Не сме предлагали политически лица, не смятаме, че е редно и другите партии да го правят, коментира той за състава на служебния кабинет. В служебния кабинет виждаме опит да се направи драстична промяна в част от политиките, които бяха провеждани от редовния кабинет. Това според мен е противоконституционно, защото Конституцията казва, че основната роля на този кабинет е да организира честни избори", категоричен е Василев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook