Правят мюсюлмански намаз в храм "Света София"

11/07/2020 17:48 0 Коментирай

Турция отваря хлама "Света София" за извършване на мюсюлманска молитва - намаз. Това ще стане на 24 юли, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

В обръщението си той подчерта, че е отменено от Държавният съвет – висшият административен съд на Турция, решение на министерския съвет от 24 ноември 1934 година за превръщане на “Света София” от джамия в музей, а след това бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на храма към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение. Ердоган изтъкна, че “Света София” ще остане отворена за турци и чужденци, за мюсюлмани и немюсюлмани, подобно на всички други джамии в Турция.

Ердоган посочи, че след промяната на статута на “Света София”, която ще действа като джамия, посетителите ще могат да посещават историческия паметник без да плащат такса.

"Осъждаме остро посегателството над световното културно наследство. Осъждаме повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник „Света София“ в джамия", изригнаха от ВМРО. "Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход, демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз", сочат в позицията си от организацията.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook