Празнува най-дългото село у нас

23/07/2022 16:30 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Отслужиха света литургия в една от най-старите църкви в Благоевградска област, носеща името на Свети Илия.

Владиката Серафим освети 11 казана с курбан, раздаден на събора на известното като най-дългото село - Градево, недалеч от Симитли. За събора в селото, наричано Малък Лондон, пристигнаха преселници от района, намерили препитание през години в Свищов и Кричим.

Градоначалникът на Симитли Апостол Апостолов, заместничката му Евгения Георгиева и общинският председател Вилимир Александров бяха сред запалили свещи за здраве и благополучие в храма. Домакин бе кметът на Градево Николай Филимонов.

На сцената, изградена по повод празника, излязоха Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ и „Пиринска китка“, а в 17.00 часа е кулминацията на празничната програма с участието на Николина и Мария Чакърдъкови и Неврокопския танцов ансамбъл.

300 книги "Там, където Пирин и Рила ръцете си докосват, е село Градево" подариха на съборяните днес. Автор е Добринка Шутева, бивша учителка, родена и израсла в Градево. След пенсионирането отново е в родния дом. Всеки, който си взе от книгата бе приканен, ако има възможност, да отдели каквато сума може и да я пусне в специална прозрачна кутия. Събраните средства ще бъдат използвани изцяло за църквата „Свети пророк Илия“.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook