Празнуват Емилиан и Емил

08/08/2024 08:01 0 Коментирай

На 8 август се почита Свети Емилиан Изповедник. Имен ден празнуват Емилиан, Емилия, Емил.

Емил е латинско име, което означава ревност. Свети Емилиан е велик християнин, живял през XVIII-IX век по време на управлението на Лъв V Арменец.

Императорът бил голям иконоборец и подложил на големи мъчения Емилиан, който по същото време бил епископ в град Кизик. Наложило се свети Емилиан Изповедник да изпадне в изгнание, което продължило цели 5 години.

Днес се честват още Свети Мирон и Григорий Иконописец. Свети Мирон се родил на остров Крит, тук получил и възпитанието си. Той се оженил още твърде млад. Неговото главно занятие било земеделието, при което, изкарвайки своя хляб “с пот на лицето си”, свети Мирон хранел не само себе си, но и другите, като раздавал на бедните от това, което придобивал. Заради тези негови трудове, Господ благословил свети Мирон: на размерите на неговата милостиня съответствали и неговите добиви. В житието и Синаксара на свети Никодим, пише, че реката на име Тритон била спряна от свети Мирон по време на наводнение и че той, след като преминал като по сухо през нея, после я допрял с жезъла си и й заповядал отново да потече.
В същия ден се празнува паметта на преподобния Григорий, иконописец Печерски

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook