Празнуват студентите

08/12/2019 09:44 0 Коментирай

Химнът "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus" не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.

И така е от далечни времена - смята се, че студентският химн е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни.

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 година и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент - архиепископ Охридски.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook