Предлагат 20 процента от данъците да влизат в общините

17/07/2023 14:55 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Предлагат модел за финансова децентрализация на общините. 20 на 100 от данък печалба и данъка върху доходите автоматично да се връщат на местната власт. Искането е от ВМРО.

По повод обсъждането на бюджета, както и предстоящата бюджетна процедура за 2024 гдина, представителите на ВМРО предлагат да се въведе механизъм за връщане на част от събраните републикански данъци обратно към общините. Става дума за налозите върху печалбата от стопанска дейност и върху доходите на физическите лица. Така нареченият корпоративен данък или данък печалба варира около 5-5.4 милиарда лева на година и постъпва в републиканския бюджет. Практически мястото на неговото генериране – седалището на търговеца, мястото на производствената дейност, например не се отчита в момента при последващото преразпределение на бюджета.

Данъкът върху доходите на физическите лица годишно възлиза на около 6 млрд. лв., като с него се облагат доходите от трудова и стопанска дейност на гражданите. Също както е и при корпоративния данък при преразпределението му не се отчитат местоработата и местоживеенето, където е генериран. Карлос Контрера и Михаил Петров смятат тази практика за твърде несправедлива. Според тях централизираното преразпределение на тези приблизително над 11 милиарда лева всяка година задълбочава проблемите по региони, а не ги решава.

Предлагаме въвеждането за правило за преразпределение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица и от корпоративния данък (данък печалба) към общините. Считаме, че на този етап в ЗДФЛ и ЗКПО може да се заложи правилото, че 20 на сто от събраните приходи се връщат по сметка към общините. Всъщност това е въвеждане на принципа „парите следват адреса на работещия“ и „парите следват седалището на търговеца“. Една подобна мярка освен за реалната децентрализация в настоящия момент ще бъде и противокризисна мярка, тъй като ще бъде създаден механизъм за финансово обезпечаване на общините. Една подобна стъпка със сигурност ще засили конкуренцията между общините с цел създаване на повече работни места, както и привличането на частни инвестиции. Предлагаме също така тези средства да могат да се разходват само за капиталови разходи. Аргументът ни е, че това пък ще дисциплинира общините да инвестират в инфраструктура, чието състояние е ключово за привличането на инвестиции и разкриването на работни места.

„Призоваваме народните представители да предприемат реални мерки за децентрализация на общините, а не само да говорят в предизборните кампании за такава. Крайно време е да се прекъсне тежката зависимост на общините от министъра на финансите, който де факто е министър-председател в сянка. Крайно порочен е моделът, според който за всяко нещо - кмет или Общински съвет трябва да се моли, да проси от държавата. Това създава зависимости, както и политическо разпределение на средствата по партиен и субективен признак, настояват войводите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook