Предлагат да се намали заплатата на общинския председател Радослав Тасков

06/12/2023 16:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Бившт съветник и предишен лидер на ДСБ в Благоевград обяви гражданска позиция относно исканите от настоящи законотворци заплати от 2100 лева.

Калоян Ханджийски внесе предложението си за разглеждане в ОбС. Апелира да се намали месечното възнаграждение на председателя Радослав Тасков. Публикуваме отвореното писмо на Ханджийски без редакторска намеса.

"Приятели, искам да ви разкажа за поредната глупост с марка "Общински Съвет- Благоевград". Едно от първите задължения на общинския съвет е да сформира комисия по приемане на правилника. Тази комисия има за цел да изработи проекто-правилник за работа на съвета. Неделима част от правилика е и формиране на заплатите на ОбС председателя и съветниците.

И така - групата съветници / 9 избрани от ОбС / правили, стрували и решили, че заплатата на общинските съветници ще е с долен праг 35% от заплатата на председателя. Справедливо / 35% / на фона на допустимите от закона 70%, тоест точно на средата. До тук добре, но съветниците под надзора на вечния г-н Тасков - председател на Общински съвет, пропуснали да коригират необосновано високата заплата на същият г-н Тасков, която забележете, е максималната по закон или 90% от заплатата на кмета!?

Е! Питам аз: Откъде на къде г-н Тасков ще получава 90% от заплатата на кмета, не е ли редно в задлъжняла община, при задлъжнели общински дружества, г-н Тасков да понесе солидарно отговорността за лошото финансово състояние...?
Още повече, че този човек е председател неизменно в периодите на всички финансови пропадания назад във времето. И нито веднъж не е сигнализирал за нередности...!

Ние обаче като много добри го награждаваме с максималната заплата?! Според мен това е наглост от същия г-н Тасков! За мен той няма морално право да бъде председател, но това е друга тема. От тук насетне ОбС има само едно възможно решение: Сериозно намаляване заплатата на г-н Тасков. Аз предлагам 50% от кметската / тоест на средата / от там и заплатите на ОбС съветниците ще са в рамката на разумните 1100-1200 лв., тоест няма да има реално повишение.

Важно уточнение! 21 от сегашните 41 общински съветници са от предходен мандат. Тоест и те са отговорни за настоящето финансово състояние на общината.
Също така много интересен е и случаят с г-жа Василиса Павлова, защото същата, като кандидат за общински съветник от ДБ, прокламираше себе си с думичките "Промяна" и "Прозрачност", а като член в комисията по правилника в действителност подкрепи тихомълком промяната така, че заплатата й да се вдигне 2.5 пъти...!? Страхотен морал! Страхотна промяна! Ето защо входирах днес предложение с редукцията на заплатата на ОбС председателя Тасков до нормалните 50% и давам възможност на сгафилите да се поправят! Същото правя в качеството си на гражданин, тоест работодател на гореизброените".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook