Прекроиха аламинутно закон за предстоящия служебен премиер

29/03/2024 16:48 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Изненадваща правна комисия в парламента внесе в зала в последния момент законови корекции заради предстоящия служебен премиер. Те вече вече дават право на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заемат тази длъжност, при това при абсолютно изгодни условия.

Политиците избраха любимия си подход - спешни законови поправки в последния възможен момент, които са на ръба на Конституцията. Според новата Конституция начело на служебното правителство могат да застанат само определен тесен кръг от държавни длъжности - управителя и подуправителя на БНБ, шефа на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и заместниците му. Проблемът обаче е, че това са лица, които не могат да заемат политически длъжност

Народното събрание удължи работното си време, за да бъде разгледана и вкарана точка за изменение и допълнение на Закона за БНБ. Предложението бе внесено от ГЕРБ и ДПС - Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид. Неофициално се коментира, че срещ претендентите е гоцеделчевецът Андрей Гюров, който е от ПП. Той е подуправител на БНБ и преводава в Американския университет.

Съгласно промените управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани. Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие, предаде бнт.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook