Пресмятат финансова облага от лекарства в Петрич

26/01/2021 15:09 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Удължиха срока за изготвяне на финансова експертиза по делото срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев и счетоводителят Младен Пильоков.

Двамата са подсъдими за източени общински пари от афера с лекарства за военноинвалиди от 2017 година. Според прокуратурата Илиев и Пильоков са облагодетелствали петричката фармацевтична фирма "Фарма Петра" с около 2 000 000 лева.

Като кмет Илиев не е изпълнил служебните си задължения и не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 и 2008 година, както и обществени поръчки за доставка през следващите три година на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните.

Съдебното заседание в Окръжен съд-Благоевград днес бе отложено за пореден път по молба на вещите лица, които поискаха удължаване на срока за изготвяне на експертиза. Целта на съдебно-счетоводната експертиза е да установи дали рецептите са счетоводни документи, и ако са такива, дали са спазени специфичните счетоводни изисквания и дали са отговаряли на действащите наредби.

Искането бе направено още миналата година от адвокат Красимир Дуков, който защитава Младен Пильоков, във връзка с обвинението, че като главен счетоводител е допуснал умишлена безстопанственост и занижен контрол по отношение на реквизитите на рецептите, в резултат на което община Петрич била ощетена с 1 117 697 лева.

Делото е на финала, който обаче се отдалечава във времето заради комплексната експертиза, която според съда е важна за разкриване на обективната истина. До този момент са проведени 17 открити съдебни заседания и са разпитани десетки свидетели. Материалите по делото са няколко тома, като само обвинителният акт е с обем от 1767 страници.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Петрич -
    Както и при предишните съдебни дела на Прокуратурата с/у ексградоначалника на Петрич,така и това ще бъде отрицателно/няма да го осъдят/.Защо ли?
  2. Дживит -
    Кога , ще го вкарат в затвора , този мазен кмет. Колко много е откраднал , а те не могат да го докажат! Аз ли да им кажа на прокуратурата , как става всичко !

Социално

новини благоевград facebook